Rondreis Albanië

Groepsrondreizen Albanië

Op de Balkan in het zuidoosten van Europa ligt het kleine landje Albanië. Griekenland, Macedonië, Kosovo (Servië) en Montenegro zijn de buurlanden en verder grenst het land aan de Ionische en Adriatische Zee. Tirana is de centraal gelegen hoofdstad van Albanië. De toerist is lange tijd aan dit land voorbijgegaan vanwege de geïsoleerde ligging. Albanië staat daarom ook wel bekend als ´het laatste onbekende land van Europa´. Steeds meer mensen ontdekken de verborgen pracht van dit vergeten vakantieland. Tijdens een rondreis door Albanië maak je kennis met de charme van dit land.

De cultuur van Albanie

Tijdens een rondreis door Albanië zal je de sporen herkennen van onder andere de Grieken, de Romeinen en de Ottomanen. Albanië kent prachtig bewaard gebleven archeologische vondsten en indrukwekkende historische stadjes, moskeeën, kerken en kastelen. Ook maak je tijdens een rondreis door Albanië kennis met de levendige volkscultuur, waarin traditionele volksmuziek en volksdansen een belangrijke rol spelen. De bevolking bestaat voor 90% uit Albanezen. Deze etnische homogeniteit komt voort uit de geïsoleerde ligging van Albanië. Ongeveer 70% van de bevolking is moslim, 20% is Albanees-Orthodox en 10% is katholiek. Ten tijde van het communistische regime werd iedere vorm van godsdienst verboden. Albanië werd in 1967 zelfs uitgeroepen tot de eerste atheïstische staat ter wereld. Het is daarom opmerkelijk dat na het communisme zoveel mensen weer het geloof oppakten. In Albanië spreekt men Albanees. Deze taal kent veel Griekse, Latijnse en Slavische invloeden. Er bestaan twee dialecten; het Ghegisch dialect en het Toskisch dialect. Op de meer toeristische plekken spreekt men ook Engels. De Albanese keuken kent veel Turkse, Griekse en Italiaanse invloeden. Een populair gerecht in Albanië is de vleesschotel musaka. Verder zijn fetakaas en olijven niet weg te denken uit de Albanese keuken. De nationale alcoholische drank van Albanië is raki.

Advertenties van onze partners

De geschiedenis van Albanie

Er zijn bronnen die vertellen dat ruim voor onze jaartelling Albanië bewoond werd door Illyriërs. In de 2e eeuw v. Chr. viel Albanië in handen van de Romeinen en in 1478 werd het land veroverd door het Ottomaanse Rijk. De bevolking werd gedwongen zich te bekeren tot de islam. De Ottomanen bleven tot in 1912 aan de macht. Na de onafhankelijkheid in 1912 moest Albanië zich staande zien te houden in de Balkanoorlog, waarbij landen als Griekenland, Italië, Servië, Montenegro en Oostenrijk het land bezetten. In 1920 komt er uiteindelijk een Albanese regering. In 1939 wordt Albanië echter bezet door de Italianen en wordt er een fascistisch regime ingevoerd. Na de Italiaanse capitulatie wordt de macht in Albanië in 1943 overgenomen door de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog komt Albanië tussen 1946 en 1985 onder het strenge communistische regime van Enver Hoxha te staan. Het bewind van Hoxha leidt tot een volledig isolement van Albanië, wat een enorme verarming van het land tot gevolg heeft. In 1991 wordt het communistische regime omvergeworpen en komt er een democratische regering. De problemen zijn hiermee nog niet uit de weg geruimd. Corruptie en machtsmisbruik leidden in 1997 tot het uitbreken van een anarchie. Internationale troepen kwamen helpen om de orde te herstellen. Er werden verkiezingen gehouden waarbij de socialisten, onder leiding van de voormalig communist Nano, als winnaars uit de bus kwamen. Albanië is in 2008 toegetreden tot de NAVO.

Het klimaat van Albanie

In Albanië heersen twee klimaten. Aan de kust heerst een Middellandse Zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, vochtige winters. De berggebieden in het binnenland hebben een landklimaat, dit betekent koude winters met op veel plekken sneeuw en hete zomers. Let wel op want ook al kan het in de zomer erg heet zijn overdag, in de avond kan het flink afkoelen. Vanwege het bergachtige landschap kan het weer onvoorspelbaar zijn. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 24ºC, met vaak uitschieters tot wel 35ºC in de maanden juli en augustus. De gemiddelde wintertemperatuur is 7ºC. De meeste neerslag valt in het najaar en in de winter. De beste tijd om een rondreis door Albanië te maken is dan ook in de periode mei tot en met oktober.

Natuur en Landschap Albanie

Albanië bestaat grofweg uit twee landschappen; een laag kustland en ruige berggebieden in het binnenland. Vanwege de onherbergzaamheid van het Albanese landschap heeft de natuur vrij spel en bestaat er in Albanië een wonderlijke gevarieerde planten- en dierenwereld. Aan de kustvlaktes vindt men voornamelijk mediterrane vegetatie, moerassen en meren. Landinwaarts worden de heuvels bedekt met uitgestrekte bossen en hoog in de bergen overheerst de alpine-weidevegetatie. In Albanië zijn vele diersoorten te vinden als, fretten, wolven, vossen, jakhalzen, bruine beren, lynxen, reeën, wilde zwijnen, vleermuizen, slangen, schildpadden en vele vogelsoorten.

Offerte rondreis Abanië? Klik hier