Rondreis Algerije

Groepsrondreizen Algarije

Offerte rondreis Algerije? Klik hier




Wie houdt van de pracht van de woestijn en de Arabische cultuur kan niet om Algerije heen als ideale bestemming voor een rondreis. Ten westen van Algerije ligt Marokko en ten oosten Tunesië. Samen met deze twee buurlanden vormt Algerije de Maghreb. Ten zuiden ligt de Westelijke Sahara, Mauritanië, Mali, Niger en Libië. In het noorden wordt Algerije begrensd door de Middellandse Zee. Algerije is ongeveer 70 keer zo groot als Nederland en telt ruim twee keer zoveel inwoners. De hoofdstad is Algiers.

De cultuur van Algerije

De cultuur van Algerije wordt bepaald door de islam. Bijna alle Algerijnen hangen het soennisme aan, dit is de grootste hoofdstroming binnen de islam. In Algerije kan je vele prachtige moskeeën bewonderen. Naast de moslimcultuur zul je ook nog Franse invloeden herkennen en kan je bijzondere historische opgravingen uit de Romeinse tijd bezichtigen. Daarnaast is het ook een bijzondere ervaring om tijdens een rondreis door Algerije kennis te maken met de cultuur van de oorspronkelijke Berbervolken. Zo vind je in het zuiden van Algerije, in het prachtige Hoggar-gebergte, de stam van Toeareg. De belangrijkste taal in Algerije is het Arabisch. Daarnaast spreekt ongeveer 35% van de bevolking een Berbertaal. Maar er wordt ook nog veel Frans gesproken. De Algerijnse keuken wordt gekenmerkt door goedgevulde salades, rauwkost, couscous en lamsvlees. De islam verbiedt het drinken van alcohol. Er wordt daarom niet in alle openbare gelegenheden alcohol geschonken. De nationale drank van Algerije is muntthee.

De geschiedenis van Algerije

De oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika zijn Berbers. Ten tijde van de Punische Oorlogen, tussen 264 en 146 v. Chr., veroverden de Romeinen Noord-Afrika. Ook een deel van het huidige Algerije werd onderdeel van de Romeinse provincie Africa. Vanaf het einde van de 5e eeuw en gedurende de 6e eeuw verslapte de macht van de Romeinen. Berbervolken herwonnen steeds meer terrein. Het Romeinse Rijk verloor voorgoed haar Afrikaanse gebieden bij de Arabische verovering van Carthago in 697. De islam werd in de 8ste eeuw het overheersende geloof en het Arabisch werd de nieuwe taal. In 1516 werd Algerije onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De Ottomaanse sultan wees een gouverneur aan, ook wel de Dey van Algiers genoemd, voor het bestuur van het land. In 1830 werd Algerije ingenomen door de Fransen. De Dey werd gedwongen het land te verlaten. Er ontstond veel verzet en in 1954 verklaarde het Front de Libération Nationale (FLN) de oorlog aan de Fransen. De bloedige oorlog leidde er toe dat veel Fransen het land ontvluchtten. Op 3 juli 1962 verklaarde de Franse president Charles de Gaulle Algerije onafhankelijk. Algerije werd een republiek en Ahmed Ben Bella werd de president. Op 19 januari 1965 werd er een staatsgreep gepleegd door Houari Boumédienne, die een militaire dictatuur invoerde. Na 10 jaar ging hij over tot het houden van verkiezingen. Maar er mochten alleen leden van de FLN meedoen en Houari Boumédienne zelf werd tot president gekozen. In 1991 werden de verkiezingen onverwachts gewonnen door het Front Islamique du Salut. De gevestigde orde was hier niet blij mee en het leger pleegde een staatsgreep. Front Islamique du Salut werd verboden en president Bendjedid werd vervangen door Liamine Zéroual. Hierop brak de Algerijnse Burgeroorlog uit, die nog tot 2002 zou duren. De huidige president van Algerije is Abdelaziz Bouteflika.

Het klimaat van Algerije

In Algerije komen drie klimaatsoorten voor. In de kuststreek heerst een Middellandse Zeeklimaat met milde, natte winters en hete, droge zomers. De gemiddelde zomertemperatuur overdag is 29ºC, s´avonds koelt het af tot ongeveer 20ºC. In de winter is het overdag gemiddeld 16ºC en s´nachts 8ºC. Het Middellandse Zeeklimaat gaat verder naar het zuiden over in een steppeklimaat. Dit betekent dat het droger wordt en dat de vegetatie dunner wordt. Nog verder naar het zuiden gaat het steppeklimaat in de Sahara over in een woestijnklimaat, met zeer hoge temperaturen in de zomer, lage temperaturen in de winter en zeer weinig neerslag. In de zomer kunnen de temperaturen overdag oplopen tot wel 50ºC. Het is daarom raadzaam om deze gebieden in de zomermaanden te mijden. Het voorjaar en het najaar zijn betere periodes.

Natuur en Landschap Algerije

Algerije heeft een lange mediterrane kustlijn van ongeveer 1000 kilometer. Langs de kust loopt een smalle strook laagland. Van noord naar zuid tref je eerst het Atlasgebergte aan. De grond is hier vruchtbaar en geschikt voor de landbouw. Daarachter ligt het dunbevolkte Chotts Plateau met verschillende zoutmeren. Hier leven alleen enkele schapen- en geitenherders. Als volgt tref je nog enkele bergwaaiers van de Sahara-Atlas aan, die dienst doen als weidegebied voor vee. Verder naar het zuiden ligt de zeer dunbevolkte Sahara. Het is een zeer droog gebied met grind, rotsen, zandduinen en nauwelijks vegetatie. In het zuiden ligt ook het Ahaggar-gebergte, dat ook wel bekend staat onder de naam Hoggar. De gemiddelde hoogte van dit gebied is 900 meter boven zeeniveau, maar de hoogste top is wel 3003 meter hoog. De naam van deze top is Tahat. Het zuiden van Algerije is zeer populair bij toeristen vanwege de adembenemende woestijnlandschappen.