Rondreis Argentinië

Groepsrondreizen Argentinië

Een rondreis door Argentinië, het geboorteland van Prinses Máxima en Eva Péron, brengt je langs alle hoogtepunten van dit bijzondere Spaanstalige Zuid-Amerikaanse land. Argentinië is wel 67 keer zo groot als Nederland en telt ruim 40,6 miljoen inwoners. Het land grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia, Chili en de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Buenos Aires.

De geschiedenis van Argentinie

Uit archeologische vondsten blijkt dat er voor 6000 voor Chr. verschillende indianenstammen leefden op het grondgebied van Argentinië. In 1536 zetten de eerste Europeanen voet aan wal. Het was de Spanjaard Pedro de Mendoza die in datzelfde jaar aan de Rio de la Plata de nederzetting Santa Maria de los Buenos Aires stichtte. De Spanjaarden koloniseerden grote delen van Argentinië en stichtten er verschillende nederzettingen. Argentinië werd in 1816 onafhankelijk van Spanje. Tussen 1865 en 1870 woedde de Oorlog van de Drievoudige Alliantie. Paraguay probeerde onder leiding van de dictator Carlos Antonio López stukken land van Brazilië, Uruguay en Argentinië te veroveren.

Advertenties van onze partners

In deze oorlog sneuvelden veel soldaten uit het leger van Argentinië dat voornamelijk bestond uit zwarte slaven. Bijna de hele zwarte populatie van Argentinië werd hiermee uitgeroeid. Onder andere de komst van vele migranten zorgde ervoor dat er tegen het einde van de 19e eeuw een grote bloeiperiode ontstond. Argentinië groeide tussen 1880 en 1920 uit tot één van de rijkste landen ter wereld. In 1946 wordt Perón president. Hoewel hij een totalitair bewind voerde, werd hij mede dankzij zijn vrouw Eva zeer populair. Maar na een korte welvarende periode ging het snel bergafwaarts met het land. Argentinië werd het toneel van vele politieke conflicten met bloedige militaire staatsgrepen en opstanden. Deze conflicten en de Falklandoorlog tegen Groot-Brittannië leidden het land naar de ondergang. Corruptie, geweld, en ernstige economische problemen voerden de boventoon. De huidige president van Argentinië is Cristina Fernández de Kirchner

De cultuur van Argentinie

Argentinië beschikt over een voornamelijk westerse cultuur met nog enkele overblijfselen uit de oorspronkelijke Indiaanse cultuur. Argentinië kent een zeer westerse cultuur, omdat ongeveer 85% van de bevolking afstamt van Europese voorouders. Er wonen in Argentinië nog ongeveer 300.000 indianen verdeeld over provincies als Chaco, Misiones, Chubut, Santa Cruz, Jujuy, Catamarca en Salta. Een complete rondreis door Argentinië zal vast en zeker één van deze gebieden aandoen om je kennis te laten maken met de tradities van de indianen. De officiële taal van Argentinië is Spaans. Maar veel immigranten zijn hun eigen taal blijven spreken. In de steden spreken de meeste mensen ook Engels. De indianenstammen hebben hun eigen Indiaanse taal. Een karakteristiek element uit de Argentijnse cultuur zijn de gauchos. De gauchos worden ook wel de cowboys van Noord-Amerika genoemd. Het zijn nakomelingen van Spanjaarden en Indios die vee houden op de vruchtbare Argentijnse graslanden, de zogenaamde pampas. Daarnaast is ook de tango niet weg te denken uit het Argentijnse leven. De tango is meer dan honderd jaar geleden ontstaan in de arme wijken van Buenos Aires. In Argentinië wordt veel aandacht besteed aan een goede maaltijd en het liefst in goed gezelschap. De Argentijnse keuken bestaat vooral uit veel gegrild vlees. Typische Argentijnse lekkernijen zijn bijvoorbeeld empanadas, pasteitjes van bladerdeeg gevuld met gehakt, olijven en kaas. Een typisch Indiaans gerecht uit Argentinië is locro. Dit is een soep van vlees, bonen, aardappelen, uien en paprika. Naast de goede wijn van eigen bodem of een goed glas bier houden de Argentijnen van de groene thee yerba mate.

Natuur en Landschap Argentinie

Argentinië heeft een ontzettend divers landschap. In het westen, op de grens met Chili, ligt het ruige Andesgebergte. Het noordoosten van Argentinië wordt gedomineerd door een grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Grote rivieren als de Paraná, de Uruguay en de Paraguay monden hier uit in de delta van de Rio de la Plata. In het midden van Argentinië strekken de vruchtbare grasvlaktes zich uit, de zogenaamde pampas. In het zuiden van Argentinië ligt het gebied Patagonië, met aan de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Hier vind je meren, vulkanen, rivieren en gletsjers. Helemaal in het uiterste zuiden van Argentinië ligt de eilandengroep Vuurland. Vanwege de grootte van het land en de verschillende landschappen en klimaatzones herbergt Argentinië een zeer gevarieerde planten- en dierenwereld. Enkele zeer karakteristieke dieren voor Argentinië zijn de guanaco, de vicuña en de nandoe.

Het klimaat van Argentinie

De uitgestrektheid van Argentinië zorgt ervoor dat er verschillende klimaatzones binnen het land zijn. Over het algemeen heerst er in Argentinië een gematigd klimaat. Onder andere de hoofdstad Buenos Aires ligt in deze klimaatzone. De gemiddelde wintertemperatuur in deze stad is 10ºC en de gemiddelde zomertemperatuur is 25ºC. In het noorden van Argentinië heerst een meer subtropisch klimaat. Naar het zuiden toe neemt de temperatuur geleidelijk aan af. Het uiterste zuiden van Argentinië ligt dicht bij het poolgebied. Het kan hier dan ook koud en guur zijn. Omdat Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van Nederland. De zomer loopt van december tot en met maart en de winter van juni tot en met september

Offerte rondreis Argentinië? Klik hier