Rondreis Australië

Groepsrondreizen Australië

De naam ´Australië´ stamt af van het Latijnse woord Australis, wat ´zuidelijk´ betekent. Australië werd in vroeger tijden ´Terra Australis Incognita´, oftewel het ´Onbekende Zuidland´ genoemd. Dit is niet zo vreemd aangezien Australië ten zuidoosten van Azië op het zuidelijk halfrond ligt. Het land wordt omgeven door de Indische Oceaan en de Grote Oceaan. Australië is een enorm land, het is wel 240 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad van Australië is het bij veel niet-Australiërs tamelijk onbekende Canberra. Dit bijzondere land heeft de moderne toerist veel te bieden. Het is een populaire bestemming voor een rondreis.

Advertenties van onze partners

De geschiedenis van Australie

De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Zij arriveerden tussen 70.000 en 40.000 jaar geleden op het Australische grondgebied. In de 16e eeuw werden door Europeanen de eerste pogingen ondernomen om het land te verkennen. Zo arriveerde in 1606 het Hollandse schip de Duyfken in het noorden van Australië onder leiding van kapitein Willem Janszoon. Nog verschillende andere Nederlanders, Fransen en Engelsen brachten een bezoek aan het land, dat de naam Nieuw-Holland had gekregen. Het barre binnenland en de vijandige bewoners weerhielden de meesten ervan om het land verder te verkennen. Nadat de Engelsman James Cook in 1770 aan land ging en de oostkust van Australië voor Engeland opeiste, stichtte Engeland strafkoloniën in Australië. Steeds meer Britten gingen zich vestigen in Australië en eigenden zich grote stukken land toe. De Aboriginals, die van hun land werden beroofd, kwamen in opstand. Er ontstond een bloedige strijd tussen de Aboriginals en de kolonisten. Rond 1900 is bijna 90% van de Aboriginals weggevaagd. In 1901 kreeg Australië een grondwet. Vandaag de dag is Australië nog steeds een zelfregerend deel van het Britse Rijk.

De cultuur van Australie

Tijdens een rondreis door Australië maak je kennis met de eeuwenoude cultuur van de Aboriginals. De Aboriginals leven naar de mythen en legenden over hun voorouders, waarin verteld wordt hoe ze in harmonie met de natuur en met elkaar moeten leven. Nog steeds vinden er vele religieuze feesten plaats, waarvan er sommige toegankelijk zijn voor toeristen. Er zijn ook indrukwekkende rotstekeningen te bezichtigen. De Aboriginals maken echter nog maar een klein deel uit van de Australische bevolking. Het overgrote deel van de bevolking is van Britse oorsprong. Overduidelijke elementen uit de Britse cultuur in Australië zijn de high tea en crickett. Naast Britten zijn ook veel immigranten uit andere Europese landen naar Australië gekomen, evenals vele Aziaten. Iedere bevolkingsgroep heeft invloeden uit zijn eigen cultuur meegebracht, waardoor Australië vandaag de dag een culturele smeltkroes is. Een typisch Australisch verschijnsel is de ´barbie´. De ´barbie´ staat voor barbecue. Australiërs, hebben de neiging om veel woorden af te korten. De barbecue is heilig in Australië. In de traditie van de grote veehouderijen in de outback wordt er in Australië veel vlees gegeten.

Natuur en Landschap Australie

Het binnenland van Australië bestaat voornamelijk uit rode woestijn met hier en daar een oase. Hier leven dieren als kangoeroes, emoes, dingo´s, leguanen, slangen en papegaaien. De woestijn beslaat bijna driekwart van het land. Daarnaast zijn er in Australië ook nog regenwouden te vinden, wel meer dan 600 verschillende soorten eucalyptusbossen en aangelegde weidegebieden op verschillende kustvlaktes voor het vee. En niet te vergeten, in Australië ligt het grootste koraalrif ter wereld; het Great Barrier Reef.

Het klimaat van Australie

Australië kent verschillende klimaatzones. Het overheersende klimaat is het subtropisch klimaat. In het uiterste noorden gaat het subtropisch klimaat over in een tropisch klimaat en in het midden van Australië heerst een woestijnklimaat. Denk eraan dat Australië op het zuidelijk halfrond ligt en dat de seizoenen dus ook tegengesteld zijn aan die van ons.

Offerte rondreis Australië? Klik hier