Rondreis Cuba

Groepsrondreizen Cuba

Haal het beste uit je vakantie met een rondreis door Cuba. Dit land in het Caribisch Gebied bestaat uit vele eilanden, waarvan het eiland Cuba en Isla de la Juventud de bekendste zijn. Ten noorden van Cuba ligt de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, ten westen de Straat van Yucatan, ten zuiden de Caribische Zee en ten oosten de Windward Passage. De hoofdstad van Cuba is Havana.

De geschiedenis van Cuba

Voor de komst van de Spaanse kolonisten werd Cuba bewoond door de Ciboneys en Taínos. In het begin van de 16e eeuw begonnen de Spanjaarden met de kolonisatie van Cuba, waarna het gauw gedaan was met de oorspronkelijke bewoners. De Spanjaarden brachten vele Afrikaanse slaven naar de eilanden. Cuba bleef tot 1898 onder de heerschappij van de Spanjaarden. In dat jaar werd het land in de Spaans-Amerikaanse Oorlog veroverd door de Verenigde Staten. Hoewel Cuba in 1902 onafhankelijk werd verklaard, bleef de Verenigde Staten veel macht houden in het land. In 1958 wist Fidel Castro de macht te grijpen. Zijn communistische bewind leidde tot vele conflicten met de Verenigde Staten. In 1961 vond de bekende invasie in de Varkensbaai plaats, waarmee de Amerikanen het bewind van Fidel Castro omver probeerden te werpen. Na drie dagen kwam Cuba als winnaar uit de strijd. Cuba ging hierna een verbond aan met de Sovjet-Unie.

Advertenties van onze partners

Er werden in 1962 Sovjet-raketten op Cuba geplaatst. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie kwamen echter al snel tot een overeenkomst en de raketten werden verwijderd. Het bewind van Fidel Castro werd steeds radicaler. In 1965 richtte hij de Communistische Partij van Cuba op. Alle andere partijen werden verboden. De vrijheden van het volk werden steeds beperkter. Het aantal tegenstanders van Fidel Castro groeide dan ook gestaag. Nadat in 1991 de Sovjet-Unie was gevallen, stortte de economie van Cuba in. Cuba was zijn belangrijkste handelspartner kwijt en Amerika voerde nog steeds een embargo tegen Cuba. Tegen het einde van de 20ste eeuw kwam er een voorzichtige liberalisering van de economie op gang, die Cuba uit zijn isolement haalde. Wegens gezondheidsproblemen heeft sinds 24 februari 2008 Raúl Castro het presidentschap van zijn broer Fidel overgenomen.

De cultuur van Cuba

Sigaren, muziek en oldtimers staan symbool voor Cuba en zijn een uiting van de invloeden van de verschillende volken op Cuba. De indianen hadden de gewoonte om bladeren op te rollen met tabak, hieruit zijn de sigaren ontstaan. De swingende Cubaanse muziek is een mix van Europese en Afrikaanse invloeden uit het koloniale verleden. En de oldtimers zijn een erfgoed uit de periode van de Amerikaanse overheersing. Spaans is de officiële taal van Cuba. De belangrijkste godsdienst op Cuba is het katholieke geloof. Maar er zijn ook nog veel aanhangers van de santaria. Dit is een mix van Afrikaanse religies en het katholieke geloof. Er bestaat niet zo iets als een typische Cubaanse keuken. Er wordt op Cuba vooral kip en varkensvlees gegeten. Een nationale drank bestaat echter wel en dat is vol overtuiging de Cubaanse rum. Rum wordt door de Cubanen meestal puur gedronken, maar rum wordt ook verwerkt in heerlijke cocktails. Cocktails als de Cuba Libre en de Mojito genieten wereldfaam.

Natuur en Landschap Cuba

Het hoofdeiland Cuba wordt omringd door vele kleinere eilanden. In het zuiden van het hoofdeiland ligt het gebergte Sierra Maestra. De rest van het eiland is voornamelijk vlak tot heuvelachtig. Verder stromen er veel rivieren door Cuba. Cuba wordt op veel plaatsen bedekt door regenwouden. Er groeien vele planten- en bloemensoorten. De nationale bloem van Cuba is de vlinderjasmijn. Ook groeien er veel tropische vruchten. De meest voorkomende dieren op Cuba zijn; wilde zwijnen, herten, leguanen, beren, kikkers, slangen en krokodillen. De eilanden worden omzoomd door sprookjesachtige hagelwitte stranden, met azuurblauwe wateren. Er zijn in Cuba dan ook allerlei soorten watersporten mogelijk. Er is een rijke onderwaterwereld met prachtige koraalriffen en tropische vissen.

Het klimaat van Cuba

Op Cuba heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 25ºC. In juli en augustus kan de temperatuur omhoog schieten tot wel 30ºC. Het droge seizoen loopt van november tot april en het natte seizoen loopt van mei tot oktober. Maar er kan het hele jaar door regen vallen. De buien zijn hevig, maar kort en hoeven daarom de vakantiepret niet te drukken. Houd er wel rekening mee dat er tussen juni en november orkanen voor kunnen komen.

Offerte rondreis Cuba? Klik hier