Rondreis Indonesië

Groepsrondreizen Indonesië

De 17.508 eilanden van Indonesië weerspiegelen een indrukwekkende geschiedenis, een ongeëvenaarde cultuur en beschikken over een fascinerende natuur. Hoewel een rondreis door Indonesië veel nieuwe ervaringen zal opleveren, zal het ook snel vertrouwd voelen. Nederland heeft namelijk al eeuwenlang een speciale band met Indonesië. Een rondreis door Indonesië zal een indrukwekkende beleving zijn.

De geschiedenis van Indonesië

Indonesië werd al vroeg in de geschiedenis een belangrijke handelsregio. De eerste handel kwam tot stand in de 7e eeuw n. Chr. met Arabische landen, India en Perzië. In deze tijd waren het boeddhisme en het hindoeïsme de belangrijkste religies. Vanaf de 13e eeuw kreeg de islam steeds meer vat op Indonesië. In de 16e eeuw bereikten de Nederlanders Indonesië en begonnen met de handel in specerijen. De Nederlanders gingen de strijd aan met de Portugezen en de Britten om de beste handelsmogelijkheden.

Advertenties van onze partners

De Nederlanders wisten hun tegenstanders te verdrijven en maakten in de 19e eeuw van Indonesië een Nederlandse kolonie. De Nederlandse overheersing hield stand tot in 1945. Soekarno werd de eerste president van het onafhankelijke Indonesië. Hij begon een steeds strenger dictatoriaal bewind te voeren. Er ontstonden veel onlusten in het land en ook de economie was er slecht aan toe. In 1965 werd er een bloedige staatsgreep gepleegd, waarna Soeharto de macht overnam. Zijn beleid zorgde voor meer stabiliteit. Economische crisis en corruptie leidden in de jaren ´90 echter tot veel ontevredenheid en Soeharto moest in 1998 aftreden. Het bleef daarna onrustig in de politiek met veel conflicten tussen moslims en christenen. De huidige president is Susilo Bambang Yudhoyono.

De cultuur van Indonesië

Indonesië telt ruim 237 miljoen inwoners en kent meer dan 360 etnische groeperingen. Er bestaat in Indonesië dan ook een enorme culturele diversiteit. Wel is het zo dat 90% van de bevolking uit moslims bestaat. Er zijn in de Indonesische cultuur veel Arabische invloeden terug te vinden in de kunstnijverheidsproducten, de smeedkunst en textiel. Maar desondanks is ook de grote invloed van het hindoeïsme nog steeds duidelijk zichtbaar. Oude hindoeïstische rituelen en ceremoniën vinden nog met regelmaat plaats. Kleurrijke muziek- en dansvoorstellingen maken hiervan een belangrijk onderdeel uit. Vooral de Indonesische gamelanmuziek is kenmerkend voor deze festiviteiten. Deze muziek vond zijn oorsprong aan de Javaanse en Balinese hoven. De officiële landstaal van Indonesië is het Bahasa Indonesia. Maar behalve deze taal worden er nog ruim 250 andere talen gesproken. Het hoofdingrediënt van een Indonesische maaltijd is rijst. Tahoe, kip en seizoensgebonden groenten worden samen met kruiden en specerijen op veel verschillende manieren gecombineerd met rijst. Pisang goreng, gebakken banaan, is ook zeer geliefd onder de Indonesiërs. Verder kennen de verschillende eilanden vaak hun eigen specialiteiten.

Natuur en Landschap Indonesië

Op de eilanden van Indonesië komen verschillen landschappen voor. De eilanden van West-Indonesië zijn voornamelijk bedekt met tropische regenwouden. De Oost-Indonesische eilanden zijn minder dichtbegroeid en kennen op sommige plekken zelfs savannes. Op veel eilanden zijn aangename stranden te vinden en onder water liggen spectaculaire koraalriffen. Karakteristieke elementen uit het Indonesische landschap zijn vooral ook de vele vulkanen, waarvan er nog meer dan 100 actief zijn. De planten- en dierenwereld van Indonesië is zeer rijk. Er groeien in Indonesië meer dan 45.000 plantensoorten. Dieren die je hier kunt aantreffen zijn, beren, olifanten, neushoorns, apen en wilde runderen.

Het klimaat van Indonesie

In Indonesië heerst een tropisch klimaat. De temperatuur ligt altijd rond de 26ºC. Er zijn twee seizoenen. Een nat seizoen dat van november tot en met april loopt en een droog seizoen dat van mei tot en met oktober loopt. Zelfs s´nachts koelt het in Indonesië nauwelijks af. Wel moet je er rekening mee houden dat het in de bergen een stuk frisser kan zijn en een trui of jas van pas kan komen. Vanwege de stortbuien die er tussen november en mei kunnen vallen, zijn de zomermaanden het meest geschikt voor een rondreis door Indonesië.

Offerte rondreis Indonesië? Klik hier