Rondreis Italië

Groepsrondreizen Italië

Italië biedt talloze mogelijkheden tot het maken van schitterende rondreizen. Italië is rijk aan enorme cultuurschatten en prachtige landschappen. En de Italiaanse levenswijze zal de meeste vakantiegangers meteen aanspreken. Dit land in de vorm van een laars wordt voor het grootste gedeelte omringd door water; de Adriatische Zee, de Ionische Zee, de Tyrreense Zee en de Middellandse Zee. In het noorden grenst Italië aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Ook de eilanden Sicilië, Sardinië en Elba vormen een onderdeel van Italië. De hoofdstad is Rome. Dit land, dat meer dan 7 keer zo groot is als Nederland, moet je een keer bezocht hebben.

De geschiedenis van Italie

In een ver verleden hebben in Italië verschillende volken gewoond, waaronder de Etrusken, Apuliërs, Liguriërs, Sabijnen, Samnieten, Bretii en Kelten. Maar bovenal is Italië de bakermat van het Romeinse Rijk. Vanuit Rome breidden de Romeinen hun rijk steeds meer uit, totdat ze in de 2e eeuw over heel het Middellandse Zeegebied heersten. In 476 viel het Romeinse Rijk uiteen. Na de val van het Romeinse Rijk raakte Italië in verval. Het land raakte verdeeld onder verschillende heersers. Ostrogoten, het Oost-Romeinse Rijk, Lombarden en Franken streden om de macht. Ondertussen werd in het midden van Italië een pauselijke staat gesticht, die in de Middeleeuwen veel invloed kreeg op politiek gebied. Vanaf de 16e eeuw kregen vooral Spanje en Oostenrijk veel te zeggen in Italië.

Advertenties van onze partners

Er kwam ook steeds meer kritiek op de kerk en onder invloed van de reformatie nam de kerkelijke macht af. In de loop van de 19e eeuw ontstond er een eenheidsbeweging in Italië die een einde wilde maken aan de verdeeldheid in het land. De Kerkelijke Staat in het midden van het land stond de eenheid in de weg. Maar met het Verdrag van Wenen in 1814 werd het proces van eenwording in gang gezet. Verschillende pauselijke gebieden gaven langzaamaan toe en traden in verloop van tijd toe tot het Koninkrijk Italië. De Kerkelijke Staat werd in 1870 bezet en werd ingelijfd bij Italië. Rome werd tot hoofdstad gedoopt. In 1929 werd met het Verdrag van Lateranen de invloed van de Paus nog meer teruggedrongen tot de dwergstaat Vaticaanstad in Rome. Ondertussen had in 1922 Benito Mussolini de macht in het land overgenomen. Hij ging een fascistisch bewind voeren en werd bondgenoot van Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Italië in een republiek. De huidige president van Italië is Giorgio Napolitano.

De cultuur van Italie

Italië is misschien wel het rijkste land ter wereld aan bijzondere cultuurschatten. Er zijn vele overblijfselen te bewonderen van het Romeinse Rijk, zoals wegen, bruggen, pleinen, tempels en andere gebouwen. Maar ook de meesterwerken van kunstenaars als Michelangelo en Leonardo da Vinci zullen tijdens een rondreis door Italië niet aan je voorbijgaan. Daarnaast ligt in Italië het centrum van het christendom in het bijzondere dwergstaatje Vaticaanstad midden in Rome. Door heel Italië is het katholieke geloof duidelijk aanwezig. Er zijn prachtige historische kerken te bewonderen met een bijzondere geschiedenis en indrukwekkende collecties aan kunst. Nog steeds is ruim 90% van de bevolking rooms-katholiek. Ook de Italiaanse keuken is wereldberoemd. Maar niet alleen om de heerlijke pizza´s en pasta´s. Italië heeft op culinair gebied nog veel meer te bieden, zoals lekkere kazen fantastische koffie of tiramisù. Verder kent iedere regio zijn eigen specialiteiten en zijn eigen smaakvolle wijnen.

Natuur en Landschap Italie

Naast kunst, cultuur en historie is Italië ook rijk aan prachtige diverse landschappen. In het noorden vind je de bergen van de Dolomieten, de Alpen en de Apennijnen. Ook in het noorden van het land liggen prachtige meren als het Comomeer en het Gardameer. In het midden van Italië ligt onder andere het romantische glooiende heuvellandschap van Toscane. Bekend is ook de schitterende baai van Napels met uitzicht op de vulkaan de Vesuvius. Op het heuvelachtige eiland Sicilië ligt de nog steeds actieve vulkaan de Etna. In Italië zijn ook vele fantastische stranden te vinden, vooral de Italiaanse Rivièra in het noordwesten en de Adriatische kust in het noordoosten zijn populair onder de strandliefhebbers. Italië kent een typische mediterrane begroeiing met olijfbomen, palmbomen en citrusbomen. In de bergen in het noorden komen loofbossen en naaldbossen voor. Verder naar het zuiden wordt het steeds droger en past de begroeiing zich hier op aan. Hier groeien onder andere dadelpalmen, granaatbomen en amandelbomen. Dieren die je tegen kunt komen zijn onder andere, gemzen, marmotten, wilde geiten, vossen en roofvogels.

Het klimaat van Italie

In Italië overheerst een mediterraan klimaat met hete droge zomers en milde winters. In het midden van Italië ligt de gemiddelde zomertemperatuur rond de 25ºC en de gemiddelde wintertemperatuur rond de 7ºC. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe warmer het wordt. In het zuiden kan in de zomer de hete siroccowind waaien die de temperatuur meteen 10 ºC doet stijgen. Vooral in Sicilië kan de temperatuur dan tot boven de 40ºC stijgen. In de Alpen in het noorden heerst een hooggebergteklimaat. De zomers kunnen warm zijn met wel 29ºC. Wel kunnen er fikse regen- en onweersbuien voorkomen. De winters zijn zeer koud en er valt regelmatig sneeuw.

Offerte rondreis italië? Klik hier