Rondreis Turkije

Groepsrondreizen Turkije

Ankara met ruim 4 miljoen inwoners is de hoofdstad en regeringszetel van Turkije. Het is een republiek. Een klein stuk ligt in Europa, het overgrote deel in Azië. Dit deel wordt gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus die dwars door Istanbul loopt. Deze stad is wat inwoners betreft, ongeveer 15 miljoen, de grootste stad van Europa. Turkije heeft acht buren. Syrië en Irak in het zuidoosten. Iran en Azerbeidzjan in het oosten. Georgië en Armenië in het noordoosten. Meer naar boven toe, Bulgarije in het noordwesten en tenslotte Griekenland in het westen. In Turkije wonen 74 miljoen mensen. Het merendeel is natuurlijk Turk, 75%. Ook de Koerden met 20% zijn ruimschoots vertegenwoordigd. Belangrijkste geloof is de Islam. Voetballen is veruit de belangrijkste sport. Het toerisme is een belangrijk onderdeel geworden van de economie. Er zijn 12 internationale luchthavens. Een rondreis door Turkije is gewoonweg grandioos want het land biedt wat geen enkel land kan/ ooit zal kunnen geven.

Advertenties van onze partners

De geschiedenis van Turkije

Rond 1250 was er het Ottomaanse Rijk. In 1450 werd Constantinopel de hoofdstad van Turkije. De republiek Turkije ontstond in 1923. De eerste president was Mustafa Kemal Pasja. Zijn achternaam werd later Atatürk. Tijdens het Verdrag van Lausanne werden de grenzen vastgelegd. Een jaar later kwam er een nieuwe grondwet en een behoorlijke serie van hervormingen werden doorgevoerd. In 1945 werd Turkije lid van de Verenigde Naties, in 1952 lid van de NAVO.

De cultuur van Turkije

Turkije wordt ook wel `Wieg der Beschaving` genoemd. De Islam wordt steeds belangrijker in Turkije. In de cultuur is veel te zien van de Ottomaanse overheersing. Dat is zeker terug te zien aan gebouwen zoals moskeeën en aan vele kunstobjecten uit die tijd. Het echte kenmerk van Turkije is natuurlijk het theehuis. Er komen hoofdzakelijk mannen en er wordt het spel Tavla gespeeld. De dranken die in een theehuis worden gedronken zijn thee of koffie maar dan echt heel erg zoet. Het appelgebak is zoet maar erg lekker. Bezoek zo`n theehuis eens gedurende je rondreis door Turkije. Probeer dan maar meteen de bekende waterpijp. Bekende Turkse gerechten zijn sjisj kebab, is geroosterd vlees. Köftes, kleine gehaktballetjes, en börek, warme pasteitjes. Het nationale aperitief is Raki. Het Turkse bier is van redelijke kwaliteit. En natuurlijk de echte zwarte en sterke Turkse koffie. Een weetje, de yoghurt is ontwikkeld door Turken.

Natuur en Landschap Turkije

Het grootste deel van het land bestaat uit groene landschappen. Ook vind je er vele bergen, de bekendste is Ararat, die is 1565 meter hoog. Eén van de prachtigste gebieden is Cappadocië. Een bijzonder gebied met ondergrondse steden, mooie groene valleien, rotspartijen en rotskerkjes. Het doet allemaal sprookjesachtig aan. Beslist de moeite waard te bezoeken wanneer je op rondreis bent door Turkije! Voor de plantenweelde moet je ook in Turkije zijn, ruim elfduizend soorten waaronder de tulp. Van origine komt zelfs de tulp uit Turkije! Wil je vulkanen zien, die zijn er ook maar zijn niet meer actief. Het Vanmeer is een erg groot meer en ligt midden in ruig landschap. Aan de kust liggen vele baaien. De ene is nog mooier dan de andere. Turkije heeft twee bergketens, in het zuiden het Taurus gebergte en in het noorden het Pontisch gebergte. Deze komen samen in het oosten en lopen dan omhoog tot ongeveer 4000 meter. Erg mooi zijn de nog echt oude dorpjes die aan de rand van de bergen liggen. Voor de dierenliefhebber is er genoeg te zien. Eén van de zeldzaamste dieren in Turkije is de Kaukasische tijger. In de indrukwekkend mooie wouden in het Kackar- en Taurus gebergte zul je beslist wolven, beren en jakhalzen tegenkomen. Ook nog kleinere diersoorten zoals woestijnspringmuizen, wilde katten en vossen. De vogelwereld is rijk vertegenwoordigd met flamingo`s, pelikanen, reigers en nog veel meer.

Het klimaat van Turkije

Omdat Turkije een ongelooflijk groot land is, verschilt het klimaat dus ook het weer per gebied. Een Middellandse Zee klimaat is te vinden in het westen, in enkele delen van het noorden en in het zuiden. Deze klimaatsoort betekent een erg droge en hete zomer. Een landklimaat is in de centrale hoogvlakten te vinden en in de bergen in het oosten. Dit staat voor een warme zomer en in de winter neerslag in de vorm van sneeuw. Het kan daar stevig vriezen, temperatuur tot ?12 graden is normaal. Het meest aangename is het in het midden van Turkije. Niet te warm en in de nacht niet te koud. In de kustgebieden kan het erg heet worden in de zomer. Een temperatuur van tegen de 50 graden aan is normaal in het hoogseizoen. In de winter valt hier wel de meeste neerslag. Langs de Turkse kust liggen natuurlijk de fijnste badplaatsen zoals, Antalya, Alanya, Side, Bodrum, Belek en ga zo nog maar even door. De zon schijnt aan deze kust ruim 300 dagen per jaar. En in elke badplaats zijn legio mogelijkheden om de watersport intensief te beoefenen. De zomer is de beste tijd om dit fijne, gastvrije land te leren kennen tijdens je rondreis door Turkije.

Offerte rondreis Turkije? Klik hier